Daxili yanma mühərriklərinin istilik balansı və istilik itkilərinin azaldılması üsulları - Cavadov, M.Y.; Skrıpnık, V.S.; Dolişnıy, B.V.; Volçenko, N.A.; Nikiptçuk, S.V.; Vudvud, A.N. (Herald of Azerbaijan Engineering Academy, 2021)
Məqalədə əsas diqqət daxili yanma mühərrikləri sisteminin istilik balansına, istilik enerjisinin yüklənməsi və onu azaldılması üsullarına yönəldilib. Mühərrikin məsul detallarının enerji yüklənməsinə təsir göstərən amillər: istilik mübadiləsi proseslərində iştirak edən donuq və cilalanmış səthlərin sahələrinin nisbəti, detallarda metalın tərkibi və onların materiallarının istilik keçiriciliyi əmsallarına diqqət yetirilib. Çox qatlı müqavimət sistemində istilik ötürmə əmsalının təsiri, başqa sözlə: istilik tutumu, istilik keçiriciliyi və istilik ötürülməsi müəyyən edilib. Mühərrikin enerji rejiminin seçimi detalların istilik möhkəmliyi prosesinin optimal yerinə yetirilməsi şərtləri ilə müəyyən olunub və buna görə də mühərrikin həm qızması, həm də həddindən artıq soyuması diqqət mərkəzində olmalıdır.