UÇUŞ APARATLARININ BORT SİSTEMLƏRİNDƏ UÇUŞ VERİLƏNLƏRİNİN İNTELLEKTUAL ANALİZİ - İSMAYILOV, İ.M.; BİNNƏTƏLİYEVA, T.V. (Herald of Azerbaijan Engineering Academy, 2021)
Məqalədə uçuş aparatının uçuşu zamanı qiymətləri yazılmış uçuş verilənləri çoxluğunun intellektual analizi metodikasına və bu metodikanı realizə edən sistemin qurulma prinsiplərinə baxılır. Təqdim olunan üsulda uçuş hadisəsi altçoxluqdan uçuş verilənlərinin qiymətləri və uçuş verilənlərinin ikinci çoxluqlarından birindən uçuş verilənlərinin qiymətləri əsasında aşkarlana bilər. Təklif olunan üsul əvvəlcədən verilmiş baş verə biləcək uçuş hadisələri çoxluğundan ibarət olan verilənlər bazasının ilkin biliklərini zənginləşdirir. Buna uçuş verilənlərinin əvvəlcədən yazılmış qiymətləri və uçuş verilənlərinin analiz olunan qiymətləri arasında korelyasiyanın avtomatik təyin olunması ilə nail olunur.