Triboqovşaqlarda xətti rejimli qeyri-müvazinat termodinamikası (II hissə) - Canəhmədov, Ə.X.; Juravlev, D.Y.; Volçenko, V.N.; Balonnıy, V.T.; Malık, V.Y. (Herald of Azerbaijan Engineering Academy, 2022)
Məqalədə, əyləc qurğularının triboqovşaqlarında xətti rejimli qeyri-müvazinat termodinamikasının tədqiqi Furye istilikkeçiricilik qanunundan və Fik effektindən, eləcə də friksion kündənin üst təbəqələrində diffuziya və termodiffuziya qeyri-tarazlıq proseslərinin axını ilə əlaqədar olan Sor və Dyufur effektlərindən istifadə etməklə aparılmışdır. Göstərilmişdir ki, polimer kündənin üst təbəqəsindən endotermik reaksiya məhsullarının çıxış həcminin artmasına kömək edən səthi-həcmi temperaturun, həmçinin istilik ayrılması ilə müşaiyət olunan tarazlıq sabitinin artması müşahidə olunur. Eyni zamanda, Vant Hoffun hərəkətli tarazlıq prinsipinə uyğun olaraq, metal sürtünmə elementinin işçi səthinin mikroçıxıntılarının struktur-plastik deformasiyası baş verir.